Prepress Online

Prepress

Prepress: A prepress, vagy nyomdai előkészítés az a munkafolyamat ami a kreatív anyag szerkesztésétől a nyomtatás megkezdéséig tart. Egy kreatív anyag megszerkesztése során nem feltétlenül lehet minden esetben nyomdai előkészítésről is beszélni. Például ha erre nem fordítanak figyelmet. Nyomdai előkészítésről akkor beszélhetünk ha a tervezés-szerkesztés során a kiadvány elemeinek összeállításakor figyelembe vesszük a nyomdai kivitelezés paramétereit. Természetesen lehet úgy előkészíteni nyomtatásra egy terméket, hogy ezeket a paramétereket nem vesszük figyelembe és akkor itt kezdődnek a problémák.

Egy nyomdai előkészítés általánosságban az alábbi részfolyamatokra bontható:

  • Kiadvány megszerkeszése a nyomtatás paramétereinek figyelembevételével.
  • Próbanyomatok készítése a jóváhagyás előkészítése. A próbanyomatok készítésével – amennyiben az a gyártással összehangolt – kizárhatjuk a hibalehetőségek nagy részét. Ez a próbanyomatok jellemzően digitális, vagy soft proof megoldások. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya.
  • A nyomdai fájlok elkészítése. Ez a napjainkban jellemzően a nyomdai PDF-ek elkészítését jelenti. Itt maximálisan figyelembe kell venni a nyomdai kivitelező ajánlásait és követelményeit.
  • A prepress operátor ellenőrzi a nyomdai fájlokat. A fájlok ellenőrzésére ma már számos szoftveres megoldás áll rendelkezésére. A teljesség igénye nélkül: Enfocus Pitstop Pro, Enfocus Pitstop Server, Prinect PDF Toolbox, stb.
  • A prepress operátor a kapott nyomdai fájlokat a gyártás-előkészítés előírásainak megfelelően egy montírozó program segítségével előkszíti nyomóforma készítésre.

Ennél persze sokkal komplexebb feladatsorról beszélhetünk, de erről majd egy másik bejegyzésben.

 

Prepress Online: A Prepress Online gondolata valamikor 2000 környékén fogalmazódott meg bennem. 1998 júniusában ismerkedtem meg először a szakmával és azóta is benne élek. Napi szinten tapasztalom a szépségeit és a problémáit. Mikor 1999-ben elindítottam első weboldalamat a Pite Online-t, már akkor is szerettem volna a nyomdai előkészítéssel kapcsolatos témákban segíteni az ezzel a szakmával ismerkedőknek. És itt elsősorban nem a hasonszőrű kollégákra gondoltam, hanem azokra a grafikusokra, dtp operátorokra akik nyomdába küldik nap, mint nap a fájlokat. Azután teltek-múltak az évek és 2003-ban lefoglaltam a prepress.co.hu domain nevet. A prepress.hu már akkor is foglalt volt, de úgy gondoltam nincs ezzel semmi baj. A konkurencia csak megerősíthet! 🙂 És akkor 2003-ban készült el az első igazán nyomdai előkészítéssel foglalkozó weboldal is ami tisztán html alapú volt. Itt új prepress hírekkel és érdekességekkel, hasznos információkkal ismerkedhetett meg az olvasó. Már akkoriban úgy gondoltam, hogy a magazin jelleg mellett szükség lenne egy olyan fórumra, ami összefogja ezt szakmát. Külfödi oldalakon számos ilyen fórummal találkozott már akkor is az ember, itthon meg az index-en kívül nem sok volt. De aztán idő és emberhiány miatt ez a projekt nem valósult meg.

A szakmai hírek publikálása és a cíkkek irogatása mellett úgy gondoltam, hogy valami igazán érdekessel is szeretném bővíteni az oldalt és 2005-ben nekiindultunk Európának, hogy bejárjuk a fontosabb nyomdaipari kiállításokat. Kezdtük ezt a 2005-ös Müncheni Fespa-val. Akkor még minden újdonságként ért minket. Amit ott láttunk, az még ma is felejthetetlen élmény. Ezt követte egy út az Ipex-re, majd ismét Fespa, de Berlinben és eljutottunk, ha kalandosan is a Drupa-ra. A sort folytathatnám, de még nincs vége. A kiállításokron készült képek megtekinthetőek az oldalon. Amíg lehet. Azért írom ezt így, mert már a Drupa-n is csak titokban fényképezhettem. Ami az Ipex-en és a Fespa-n még szabad préda volt, az a Drupa-n már tiltott gyümölcs. Ez magyarázza a kevés képet… “No photo”.

Közben fejlődtünk is, a statikus verzióról dinamikus, php alapú portálmotorra váltottunk és ez lett a Joomla alapú oldal, ami elég sokáig működött, kb. 2009 decemberéig. Ekkor egy tárhelyváltás és portálmotor váltás miatt és részben az elfoglaltságaink sűrűsödése miatt az oldal elcsendesedett pár évre…

Azután eljött 2011, amikor romjaiból próbáltam újraépíteni az oldalt. Az elmúlt 1 év arra ment el, hogy felépítsek egy már wordpress-ben működő weboldalt, ahol helyet kaphatnak a korábbi cikkek és képek és reményeim szerint az újak is.

Nagyjából most itt tartunk és folytatjuk.
A Prepress Online egy nyomdai előkészítéssel foglalkozó online magazin, ami jellemzően a prepress-el, és azon belül a nyomdán belüli nyomdai előkészítéssel foglalkozik.

 

Prepress Online

Prepress Online

Online szakmai magazin a nyomdai előkészítésről.

Szerkesztő: Králik Péter