Prepress Online

Operátor versus Overprint

Králik Péter 2011. február 2. szerda Nyomdai PDF

Nyomdai operátorként az embert már a kezdetek kezdetén megtanították arra, milyen hibákat ne kövessen el. A kollégák belesúlykolták a fejünkbe, mit hogyan állítsak be, mire figyeljek oda. De mit tegyen az, akinek nincsenek ilyen kapcsolatai. Egyedül ül a számítógépe előtt, jó ha a program használatát ismeri és örül neki, amikor a Save as… után megnyílik a pdf az Acrobat-ban.

Történetünk legyen tanmese mindazoknak, akik hasonló cipőben járnak. Operátor elkészíti a céges arculati anyagokat Adobe Illustrator-ban. Boríték, levélpapír. Majd a kész Pdf-eket elküldi a nyomdába. A nyomda kinyomtat mindent. A kézhez kapott termékeken valami mégsem stimmel. Ugyanis a nyomatokról eltűnt néhány grafikai elem. Mi történhetett? Ki hibázott?

A nyomtatásra leadott Pdf-et átnézve kapásból előtűnik, hogy bizony néhány fehér elem nem látszik a képernyőn. “De miért? Nálunk még látszódott.” A válasz: fehér objektumra overprint lett beállítva, ezért nem jelent meg a nyomaton. Alapvető hiányosság, hogy az operátorok egy része nem fordít elég figyelmet a Pdf-ek overprint beállításainak. A másik probléma, hogy kimarad az ellenőrzés fázisa. Az overprint-et (felülnyomást) már az Illustrator-ban is ellenőrizhetjük az Overprint Preview bekapcsolásával. De ha itt nem is használjuk, Acrobat-ban megnyitva a Pdf-et is lehet ellenőrizni az overprintet. Itt is az Overprint Preview-val, amit a program beállításaiban alapértelmezettnek is be lehet kapcsolni. Ha ez nem elég, Ctr+Shift+7 billentyűkombináció többszöri lenyomásával is ellenőrizhető többek között, hogy van-e fehér objektumra overprint beállítva.

A hiba okát keresve felmerült, hogy egy korábbi nyomtatás során fekete grafikai elem lett átszínezve fehérre úgy, hogy az overprint beállítást figyelmen kívül hagytuk.

Nem árt elégszer elmondani: ellenőrizni, ellenőrizni, ellenőrizni…