Prepress Online

PostScript nyomtató (driver) telepítése Windows XP operációs rendszerre

Králik Péter 2006. április 13. csütörtök Nyomdai PDF

A nyomdai előkészítés egyik legfontosabb mozzanata, mikor elkészítjük kiadványunkról azt a nyomtatófájlt, amit azután elküldünk a nyomdába továbbfeldolgozásra. Legtöbben kihagyják ezt a fázist és a mai szoftverek lehetőségeit kihasználva exportálják, vagy mentik a PDF fájlokat közvetlenül a programokból. Ami azután kontrolálatlan következményekhez vezethet.

A PostScript írás egy olyan folyamat, amikor a kiadványszerkesztő programunkból egy, a nyomdában használt film, vagy lemezkészítő berendezés paramétereinek leginkább megfelelő nyomtatófájlt készítünk. Ez a nyomtatófájl az operációs rendszerünkre telepített driver segítségével készül el, ami egy egyszerű nyomtatóként funkcionál az operációs rendszerünkben. A nyomtatódriver telepítését szeretnénk most bemutatni Windows XP operációs rendszeren.

A telepítéshez szükségünk lesz egy nyomtatódriverre és egy programra, ami ezt a nyomtatódrivert feltelepíti az operációs rendszerünkre.

Mielőtt elkezdenénk a telepítést, szükségünk lesz a következőkre:

1 db PostScript Printer Description file: Ez a file tartalmazza a PostScript nyomtatónk paramétereit. A mostani leírásban a Scitex Brisque 3.0 verziójú PostScript nyomtató drivert fogjuk telepíteni.

1 db PostScript Printer telepítő alkalmazásra: Ezzel a programmal fogjuk feltelepíteni a PostScript nyomtatónkat az operációs rendszerre.

Mindkét fájl letölthető a Letöltés menüpontból, vagy az alábbi linkekről.

Scitex Brisque 3.0

Adobe PostScript telepítő

Mindkét fájlt töltsük le a merevlemezünkre olyan helyre, ahol megtaláljuk. Lehetőség szerint egy külön könyvtárba mentsük le, ahol bármikor elő tudjuk keresni. Bár a Prepress Online a nap 24 órájában elérhető, nem árt ha megvan offline is a program valahol a gépünkön. Keressük meg a könyvtárt, ahova lementettük a két fájlt. A “SXBR30L2.zip” fájlt csomagoljuk ki. A következő fájlok láthatóak a könyvtárunkban:

1.
Keressük meg és indítsuk el a “wintseng-1.0.6.exe” fájlt. Kattintsunk rá dupla kattintással!

2.
Egy felugró ablak fog minket figyelmeztetni, hogy esetleg nem biztonságos a program, de nyugodtan kattintsunk a “Run” gombra a futtatáshoz!

3.
A futtatást követően a program elindul…

4.
…majd a következő ablak fog megjelenni a képernyőn:Itt kattintsunk a gombra a folytatáshoz és folytassuk a telepítést

5.
A következő ablakban a program használatához szükséges licencmegállapodást olvashatjuk el, majd kattintsunk a gombra a folytatáshoz!

6.
Ebben az ablakban állítsuk be, hogy “Local Printer”-re fogunk nyomtatni, nem hálózati nyomtatót telepítünk, majd kattintsunk a gombra a folytatáshoz.

7.
A “Local Port Selection” ablakban válasszuk ki a listából, hogy “FILE”-ba szeretnénk nyomtatni, majd kattintsunk a gombra a folytatáshoz.

8.A következő ablakban kell megadjuk azt a nyomtató drivert, amit szeretnénk használni. Itt kattintsunk a gombra és keressük meg a Brisque ppd állományát.

9.Ha megtaláltuk a driver-t, akkor kattintsunk az gombra a visszatéréshez.

10.Amint visszatértünk sikeresen, a listában meg fog jelenni az imént megkeresett nyomtatódriver. Kattintsunk a gombra a folytatáshoz.

11.A következő ablakban válasszuk a “Not shared” opciót, nem kívánjuk megosztani a nyomtatónkat. Majd kattintsunk a gombra a folytatáshoz.

12.A “Printer Information” ablakban a “default printer” beállításnál döntsük el, hogy szeretnénk-e elsődleges nyomtatónak az új PostScript nyomtatónkat. A “test page print” opciónál válasszuk a “No”-t. Majd ezt követően kattintsunk a gombra a folytatáshoz.

13.A “Setup Information” ablakban csak egy gombra kell kattintsunk a telepítés elindításához.

14.Végül a telepítés végén megkérdezi a program, hogy szeretnénk-e most konfigurálni a nyomtatót, itt válasszuk ki a “No” opciót, majd kattintsunk a gombra a telepítés befejezéséhez.